Henk Stuiver LinkedInHenk Stuiver FacebookHenk Stuiver TwitterHenk Stuiver Youtube


Artikelen archief

 

 

Henk Stuiver Visuele communicatie & Beeld | terug naar Artikelen archief | terug naar de website
 
 

Huisstijl in Pantonekleuren of Full Color?

07-08-2014

 

 

Pantonekleuren of Full Color?

Veel huisstijlen worden in PMS kleuren gedrukt. Het Pantone Matching System is een standaard kleurensysteem speciaal ontwikkeld voor drukwerk, waarbij de kleuren handmatig gemengd worden. PMS werkt met kleurcoderingen die zijn opgesteld door het bedrijf Pantone. Het drukwerk krijgt een mooie volle kleur: de kleur die je met behulp van de Pantone kleurenwaaier zorgvuldig hebt uitgekozen. Bovendien bevat de inkt fosfor pigmenten wat zorgt voor heldere kleuren en tijdens het drukken wordt de volle kleur gedrukt: 100% inkt.

Het Full color (FC) drukproces wordt gebruikt voor de meeste soorten drukwerk.  Bij FC worden de kleuren opgebouwd uit een percentage cyaan, magenta, geel en zwart (CMYK). Er wordt gebruik gemaakt van een raster bestaande uit allemaal kleine puntjes. Deze puntjes, samengesteld uit de vier basiskleuren (cyaan, magenta, geel en zwart)  zorgen samen voor de gewenste kleur.

Je kunt je huisstijl ook in full color (FC) laten drukken. Dat is aanzienlijk goedkoper, maar brengt ook nadelen met zich mee ten opzicht van het drukken in PMS.
Als je uit financiële overwegingen besluit om je PMS kleuren om te zetten naar CMYK, om zodoende in FC te laten drukken (wat dus veel goedkoper is), stap je over van een zorgvuldig gemengde kleur met fosfor pigmenten, overeenkomstig de gekozen kleur op kleurenwaaier, naar een kleur die wordt samengesteld uit CMYK. Dat geeft kleurverschil en niet altijd een goed resultaat. Met name kleuren als feloranje (Orange 021), felgroen en enkele paarse en blauwe kleuren kunnen dan afwijken van de PMS kleuren. Drukkers hebben vaak wel trucs om deze lastige kleuren toch zo goed mogelijk te benaderen. Maar het blijf een benadering die soms goed lukt, maar soms ook niet. Dat blijft een gokje. En wat te denken als je op een later tijdstip bijvoorbeeld briefpapier wilt bijbestellen? Daarnaast geeft FC een meer transparante kleur en niet de volle kleur van PMS. Het papier schijnt een beetje door de kleur heen.


Kortom: als je waarde hecht aan de kleur(en) die je met behulp van een Pantone kleurenwaaier hebt uitgezocht, laat dan in PMS drukken. En kies, in overleg met de vormgever, het papier waarop gedrukt gaat worden. Papier dat bijvoorbeeld gelig is, niet helemaal wit, zal invloed hebben op de kleuren.

 

Meer weten? Neem contact met ons op

 

 

 

Copyright © 2014 | Henk Stuiver Visuele communicatie & Beeld.

 

terug naar de website